Saturday 24 January 2015

Aristotel - besplatne elektronske pdf knjige

I još jednom za  ljubitelje čitanja knjiga u elektronskom formatu donosimo filozofska dijela slavnog Aristotela !

U ovom članku besplatne .pdf knjige predstavljamo starogrčkog filozofa i prirodoslovca. Postavio je Zemlju u središte svemira. Naglašava važnost logike ili rasuđivanja u filozofiji. Njegov filozofski sustav aristotelizam uči da se ljudsko znanje postiže najprije pomoću osjetnog iskustva.


Aristotel ( starogrčki: Ἀριστοτέλης Aristotélēs) je pripadao ontološkom razdoblju filozofije a bio je i između materijalizma i idealizma. Bio je idealist jer je analogno Platonu stvorio sličnu utopiju (idealnog društva i države), ali je bio i realist jer jer polazio od realne historijsko-kulturne stvarnosti antičke Grčke. Aristotel je utvrdio tri funkcije novca i to: sredstvo razmjene, mjera vrijednosti i sredstvo za gomilanje bogatstva.



Prije preuzimanja proučite Uslove korištenja i Upustvo za download.


Aristotel - Nikomahova etika.rar 1.4 MB
http://adf.ly/wc4wq

Aristotel - Politika.rar 1.5 MB
http://adf.ly/wc4zN



Rafaelova slika Aristotela koji drži Etiku
Život
Aristotel (384-322. p. n. e.) je rođen u Stagiri-Trakiji. Sa sedamnaest godina je stupio u Platonovu Akademiju gdje je bio do Platonove smrti (dvadeset godina). Nakon akademije, poziva ga kralj Filip Makedonski na dvor i Aristotel postaje vaspitač Aleksandra Makedonskog (velikog).
Kada se vratio u Atinu osnovao je školu u šetalištu Likeja koja je poznata kao "Peripatetička škola", po grčkoj riječi peripatos-šetnja.



Jedan od Aristotelovih paradoksa
Paradoks mjesta:

"...ako sve što postoji ima mjesto, i to mjesto će imati mjesto, i tako dalje do u beskonačnost". (Aristotelova Fizika IV:1, 209a25)

Također, pogledajte Zenonove paradokse koji su inspirisali Aristotela, i koje je on zabilježio u svojoj Fizici.




 Ostanite u čitanju besplatnih e-knjiga, koje u velikom broju možete naći na ovom blogu. :)
Uredništvo bloga BESPLATNE ELEKTRONSKE KNJIGE poziva vas da sve nepravilnosti sa linkovima i ostale probleme, prijavite u komentarima. Također, komentari služe i za ostale sugestije, pohvale i kritike.