Thursday, 20 June 2013

Aleksa Šantić lista pesama

Osim knjiga u elektronskom formatu, na blogu besplatne e-knjige možete naći i pesme u eletronskom formatu. U ovom članku predstavljamo listu pesama u e-formatu, čiji je autor legendarni Aleksa Šantić.

 Aleksa Šantić je autor ovih pesama, a mi delimo linkove na kojima ih možete besplatno preuzeti, za čitanje u elektronskom formatu:


Prije preuzimanja proučite Uslove korištenja i Upustvo za download.Aleksa_Santic_ Emina.pdf 22 KB

Aleksa_Santic_ Kajmak__alan.pdf 21 KB

Aleksa_Santic_ Mi_znamo_sudbu.pdf 22 KB

Aleksa_Santic_ O_klasje_moje.pdf 23 KB

Aleksa_Santic_ Ostajte_ovdje.pdf 18 KB

Aleksa_Santic_ Ve__e_na___kolju.pdf 24 KB

Aleksa_Santic_ PESME.pdf 398 KB
Aleksa Šantić BIOGRAFIJA:
Aleksa Šantić (27. maj 1868 - 2. februar 1924) je bio bosanskohercegovački pjesnik srpske nacionalnosti i jedan od najpoznatijih predstavnika novije lirike u BiH.
Najveći dio svog života je proveo u rodnom Mostaru. Nakon što mu je otac umro, staranje je preuzeo strogi stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, te sestru Radojku koja se udala za njegovog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živio je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumijevanja za njegov talenat. Poslije završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vratio se u rodni Mostar.
Bio je i jedan od osnivača kulturnog lista „Zora“ kao i predsjednik Srpskog pjevačkog društva „Gusle“ u Mostaru. Tu je upoznao i družio se sa poznatim pjesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Đikićem i drugima.
Njegov život je poslužio kao osnova za romantiziranu filmsku biografiju „Moj brat Aleksa“, u kojoj je glavnu ulogu tumačio beogradski glumac Branislav Lečić. Muziku za film komponovao je sarajevski dirigent i kompozitor Ranko Rihtman, a pjesme je otpjevao Dragan Stojnić, dijelom uz podršku okteta „Collegium Artisticum“ iz Sarajeva.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Aleksa_Šantić


 Ostanite u čitanju besplatnih e-knjiga, koje u velikom broju možete naći na ovom blogu. :)
* Uredništvo bloga BESPLATNE ELEKTRONSKE KNJIGE poziva vas da sve nepravilnosti sa linkovima i ostale probleme, prijavite u komentarima. Također, komentari služe i za ostale sugestije, pohvale i kritike.